Do góry

Desery Przepis na:

Długodojrzewający piernik prababci Weroniki

Długodojrzewający piernik prababci Weroniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 484

Dodano:

Odsłon: 7508

Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Babcia ma go od swojej mamy, ona od swojej itd. Moja mama nieco zmodyfikowała przepis w wyniku czego czas oczekiwania skrócił się z 6 tygodni do 2,5 tygodnia. W tym roku moja kolei na innowacje :) Z oczywistych powodów zdjęcie będzie później.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i masło podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Mieszamy. Masę schładzamy. Stopniowo zaczynamy dodawać wymieszane razem suche składnik i bakalie. Potem dodajemy jajka i mleko. Zagniatamy ciasto.

  2. Przygotowania zaczynamy 6 grudnia. Po zagnieceniu ciasta wkładamy je do kamionkowego naczynia lub emaliowanego garnka i przykrywamy lnianą ściereczką. Przechowujemy w lodówce. 20 grudnia pieczemy piernik w średnio nagrzanym piekarniku. Pieczemy 3 osobne placki (są twarde). Po wystygnięciu placki smarujemy powidłami lub kremem orzechowym lub kawowym i polewamy wierzch polewą. Ciasto musi leżakować jeszcze 4 dni. Wtedy piernik jest mięciutki i pyszny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiulkaxi 17 listopada 2014 ile ma być przyprawy do piernika? torebki mają różną pojemność..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 09 grudnia 2011 długo szukałam takiego własnie przepisu na prawdziwy , oryginalny piernik a nie na ciasto piernikowe! dziękuje bardzo, jeszcze w tym roku go wypróbuje :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bok22kob 07 grudnia 2010 Naprawdę jest wspaniały,bo podobny przepis mam ale na pierniczki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 06 grudnia 2010 u mnie robi się identyczny piernik, jest przepyszny naparwdę polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń