Do góry

Dania główne Przepis na:

Dobre leczo.

Dobre leczo.

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 114

Dodano:

Odsłon: 552

Pyszne danie jednogarnkowe :)

Składniki

  • 1 cukinia, lub jakieś inne warzywo (jak kto woli)
  • 3-4 papryki np. kolorowe (zielona, czerwona, żółta itd)
  • 2 cebule
  • 500 g kiełbasy np. śląskiej, zwyczajnej
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 3-4 pomidorów, świeżych, mięsistych
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, rozgotowujemy i przecieramy. W rondlu lub garnku z grubym dnem wlewamy olej (trochę zostawiamy do cukinii) i rozgrzewamy.

  2. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Dajemy paprykę i dalej dusimy pod pokrywką do miękkości, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.

    Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy w oddzielnym rondelku na pozostałym oleju, mieszamy. Gdy zmięknie wlewamy przecier pomidorowy i dalej podduszamy.

  3. Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Dajemy do papryki z cebulą i w dalszym ciągu dusimy pod pokrywką ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wsiewamy za pomocą sitka mąkę, stale mieszając. Gdy mąka zeszkli się, wlewamy przecier z cukinią i mieszając od czasu do czasu gotujemy jeszcze ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki majeranku, sól, cukier, pieprz do smaku. SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń