Do góry

Desery Przepis na:

Domek baby jagi

Domek baby jagi

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1106

Dodano:

Odsłon: 5613

Ciasto, które zawsze robiła je moja mama - dzisiaj to ja robię je swoim pociechom

Składniki

  • 500 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 200 g cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 4 paczki herbatników
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser mielimy trzykrotnie. Żółtko ucieramy dokładnie z cukrem. Dodajemy masło a następnie stopniowo zmielony ser. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao.

  2. Na folii aluminiowej układamy w 3 rzędach herbatniki z dwóch paczek (szerszym bokiem obok siebie). Wykładamy białą masę a na nią kolejną warstwę herbatników. Na wierzch wykładamy masę kakaową. Równomiernie rozsmarowujemy. Brzegi folii stopniowo podnosimy do środka - w ten sposób ciasto praktycznie samo złoży nam się w trójkąt. Wyrównujemy. Wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby masa się ścisnęła. W tym czasie możemy jeszcze nadać odpowiedni kształt ciasta.

  3. Masło wkładamy do rondelka, roztapiamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozpuszczamy. Wsypujemy kakao i dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gładka i lśniąca. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Polewamy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) aby herbatniki zmiękły. Kroimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń