Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa pizza

Domowa pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 736

Dodano:

Odsłon: 658

Pizza - chyba najlepsza jaką dotąd udało mi się zrobić. Czy to do zasługa doboru składników, czy też braku żółtego sera? A może sekret tkwi w puszystym cieście? Nie wiem doprawdy ale ta pizza to było coś! Zamiast tofu można oczywiście użyć żółtego sera ale dla mnie ta wersja jest jednak delikatniejsza. Uwaga dla miłośników ciągnącego się sera - tofu tak się nie zachowuje :) Jeśli o ciasto chodzi to chyba metodą prób i błędów doszłam do tego co robić aby było miękkie i puszyste. Ciasto ma wyjść trochę za wolne :) Oczywiście nastręcza to trochę trudności przy jego przenoszeniu na blachę ale za to wychodzi super. I nie zrażajcie się, że może przepis jest skomplikowany albo trudny do wykonania. Na prawdę po dojściu do wprawy zrobienie własnej pizzy wymaga bardzo mało czasu i pracy.

Składniki

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • ok.15 dag świeżych drożdży
  • odrobina lekko podgrzanego mleka (u mnie roślinne)
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżka oliwy
  • lekko ciepła, przegotowana woda (ile przyjmie ciasto)
  • passata pomidorowa lub przecier rozmieszany z wodą do uzyskania konsystencji passaty
  • 1/2 opakowania tofu naturalnego
  • 2-3 pieczarki pokrojone w plastry
  • kilka czarnych oliwek pokrojonych na połówki
  • kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • kawałek czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • kilka kostek sera feta w dobrej zalewie olejowej
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • sól
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Mąkę wsypuję do dużej miski. Robię w niej wgłębienie. Wkruszam drożdże. Drożdże zasypuję cukrem i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Miskę przykrywam ściereczką i czekam 10-15 minut aby drożdże ruszyły.
    Potem dodaję łyżeczkę ziół prowansalskich ,1/2 łyżeczkę soli, niepełną łyżkę oliwy i wszystko mieszam drewnianą łyżką. Podczas mieszania dolewam wodę do momentu aż ciasto będzie miało właściwą konsystencję. Powinno być dobrze wymieszane i nie za ciężkie. Można poznać, że jest odpowiednio lekkie po tym, że ułożone w kulkę zaczyna się powoli wypłaszczać. U mnie cały proces wyrabiania ciasta trwa jakieś 5 minut. Potem ciasto polewam odrobiną oleju i próbuję go obtoczyć w tym oleju z każdej strony pomagając sobie drewnianą łyżką. Może brzmi to skomplikowanie ale w praktyce nie jest tak źle :)
    Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do urośnięcia na około pół godziny,

  2. Wykonanie pizzy:

    Stolnicę wysypuję dosyć sowicie mąką aby ciasto nie przywarło. Wykładam na nią ciasto drożdżowe. Z góry też obsypuję mąką aby się nie kleiło. Najpierw staram się rozpłaszczyć je dłońmi a potem delikatnie wałkuję i nadaję pożądany kształt i wymiar. Ja pizzę robiłam prostokątną na dużej blasze do pieczenia. Grubość ciasta po rozwałkowaniu to około 8 mm.
    Ciasto przekładam delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja robię nawijając je delikatnie na wałek. Trzeba to zrobić bardzo szybko i sprawnie bo ciasto jest wolne i szybko się rozciąga. Na blasze nadaję dłońmi ostateczny kształt ciasta.
    Teraz smaruję cienko passatą pomidorową zostawiając wolne brzegi. Passatę posypuję lekko solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem niedźwiedzim. Teraz na ciasto ścieram tofu na tarce o dużych oczkach. Tofu posypuję wędzoną papryką. Wszystkie składniki rozkładam równomiernie na pizzy. Na koniec można jeszcze posypać wierzch dowolnymi ziołami.
    Pizzę piekłam najpierw 10 minut na dolnym ruszcie piekarnika w 200 stopniach mając włączoną dolną o górną grzałkę. Potem kilka minut na górnym ruszcie przy włączonej górnej grzałce aby ładnie dopiec górę.
    Po wyjęciu z piekarnika pizzę obłożyłam świeżymi listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 marca 2018 "Miliard" składników, to lubię :)
Nie ma to, jak pyszna domowa pizza i zawsze zrobimy tak, jak chcemy, a dodatków to cała góra i to co lubimy, a nie to, an co jesteśmy zmuszeni w pizzerii, czy innym barze :D
Super :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń