Do góry

Desery Przepis na:

Domowa szarlotka.

Domowa szarlotka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1838

Dodano:

Odsłon: 5094

Czy jest ktoś kto nie lubi domowej, jesiennej szarlotki, takiej pachnącej cynamonem i z dużą ilością jabłek. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to ciasto, co prawda piekłam je dopiero trzeci raz w tym sezonie i przymierzam się do kolejnego pieczenia, ale nic na to nie poradzę, że upieczona szarlotka znika bardzo szybciutko, najczęściej jeszcze ciepła. I zawsze piekę dużą blachę, a w tym roku wyjątkowo mamy smak na szarlotkę, ile bym nie upiekła tyle będzie zjedzone. A jak jest u Was, lubicie domową szarlotkę i jej zapach roznoszący się po całym domu?

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • Nadzienie:
  • 2 kg jabłek ( najlepiej szara reneta )
  • cynamon mielony według uznania
  • około 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki bułki tartej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej pół godziny.

  2. Jabłka: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskając z nadmiaru soku.

  3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, następnie wykładamy równomiernie jabłka, oprószamy je według uznania cynamonem i posypujemy cukrem. Wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.

  4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Studzimy.

  5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
    Najlepiej użyć twardych i kwaśnych jabłek, a nadmiar soku odcisnąć.
    Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń