Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa szynka dojrzewająca

Domowa szynka dojrzewająca

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 2061

Dodano:

Odsłon: 16477

Aż dziewięć dni musiałam czekać, by delektować się smakiem dojrzewającej surowej szynki wieprzowej. Jednak to nic w porównaniu z doznaniami, jakie przynosi jej smakowanie: mięso jest podsuszone i aromatyczne, kolorem przypomina wysokiej jakości wołowinę. Proces przygotowania jest banalny, trzeba jedynie po zacukrzeniu i późniejszym zasoleniu odlewać na bieżąco wydzielające się soki oraz przewracać mięso. Potem już tylko doprawić, wsadzić w pończochę i ... czekać. To co, kiedy Wasza szynka zacznie dojrzewać?

Składniki

  • 1,20 kg szynki kulki wieprzowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli jodowanej
  • majeranek suszony, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, przyprawa harrisa w proszku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szynkę opłukać, oczyścić z błonek, osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w misce, w której będzie leżakować cztery dni w lodówce. Zasypać cukrem i dłonią "wbić" go w nią.

  2. Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki. Po około ośmiu godzinach odlać soki i przewrócić mięso na drugą stronę, ponownie wstawić do lodówki. Czynność tę powtarzać kilka razy w ciągu 2 dni.
    Po tym czasie wyciągnąć mięso z lodówki, spłukać z cukru pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym; zasolić.

  3. Postępować dokładnie tak samo, jak po zasypaniu cukrem (2 doby w lodówce, odlewanie soku).
    Po upływie 4 dni (w sumie) mięso wyciągnąć z lodówki, opłukać z soli, osuszyć.

  4. Szynkę pokryć na całej powierzchni przyprawami i wklepać je dłonią; nie solić.

  5. Ostrożnie umieścić szynkę w pończosze, by nie obsypały się wszystkie przyprawy. Zawiązać po jej obu stronach supeł, by łatwiej się uformowała.
    Powiesić w przewiewnym miejscu na sześć lub siedem dni (jeśli postępujecie zgodnie z przepisem i osączacie i osuszacie mięso, nie ma obawy, by na tym etapie coś z niego wyciekło).

  6. Po tym czasie ostrożnie wyjąć i kroić na plasterki.

  7. Nie trzeba jej przechowywać w lodówce, można ponownie w pończosze, ponieważ mięso jest wysuszone.
    Serwować ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marta3456 27 września Czy szynka ma być 4 dni w lodówce w cukrze i 4 dni w lodówce w soli? Czy po 2 dni?

Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 25 lutego mamy teraz karczek zrobiony tą metodą - rewelacyjny :))) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń