Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa wędlina z indyka z szynkowaru

Domowa wędlina z indyka z szynkowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1369

Dodano:

Odsłon: 6413

O ile lepsze są domowe wędliny od tych kupnych, chyba nie muszę mówić. Dobrze w związku z tym zaopatrzyć się choćby w najprostszy szynkowar za 30 złotych, nie musi mieć żadnych bajerów, termometrów i innych cudów - one ułatwiają zadanie, ale nie umrzecie bez nich :) Naprawdę uważam, że warto kupić choćby najprostszy szynkowar - przygotowanie w nim wędlin jest bajecznie proste, a przy tym, kto wie...? Może odkryjecie w sobie nowy talent? :) Ta wędlina jest bardzo delikatna w smaku, a dodatek konserwowych warzyw i suszonych pomidorów nadaje jej niepowtarzalnego charakteru.

Składniki

  • około 1kg mięsa z piersi indyka (w tym może być dodatek kurzej ćwiartki)
  • 1 łyżka soli (pół na pół sól zwykła z peklową)
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego utłuczone w moździerzu
  • 2-3 łyżeczki tłuczonych ziarenek kolendry
  • 1-1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki żelatyny
  • około 1 szklanka lodowatej wody
  • kilka pieczarek konserwowych
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • kilka suszonych pomidorów
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso z piersi indyka kroimy w sporą kostkę, około 1,5x1,5cm. Zasypujemy je solą (obydwa rodzaje), utłuczonym w moździerzu pieprzem i kolendrą. Dodajemy oba rodzaje papryki, żelatynę, i stopniowo dolewając wodę - wyrabiamy mięso. Przykrywamy folią i odstawiamy na przynajmniej 8h (a najlepiej na dobę) w chłodne miejsce.

  2. Pieczarki kroimy na mniejsze części, ogórka, ser i pomidorki - w kostkę. Dokładnie wyrabiamy dłonią całość.
    Wstępnie próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobinę solą lub pieprzem.
    W szynkowarze umieszczamy worek i napełniamy go mięsną masą do wysokości kilku centymetrów poniżej jego dolnej krawędzi - jak nałożymy za wysoko, będzie się źle zamykał. Zamykamy szynkowar. Jeśli zostanie nam trochę mięsa, możemy usmażyć sobie z tego jakieś placuszki albo po prostu zapasteryzować w słoiku :)
    Szynkowar wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wodę do wysokości jakichś 3-4cm poniżej krawędzi szynkowaru. Parzymy w 85 stopniach (można sobie pomóc termometrem do wody) około 1,5h. Zostawiamy szynkowar w garnku do momentu, aż ostygnie woda. Następnie wyjmujemy z niego naszą wędlinę, która znacznie zmniejszyła swoją objętość, i chłodzimy w lodówce kolejnych kilka godzin. Po tym czasie możemy już kroić i jeść naszą wędlinkę :)




    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 marca Pyszna wędlina, taka delikatna i smaczna :)
Super :D
Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń