Do góry

Zupy Przepis na:

Domowa zalewajka – rozgrzewający i sycący kanon smaku od pokoleń

Domowa zalewajka – rozgrzewający i sycący kanon smaku od pokoleń

Autor: Facet_w_kuchni

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 738

Dodano: 08.01.2017

Odsłon: 2217

Widziałem już kilka przepisów na zalewajkę. Przepraszam, ale żaden nie umywa się do tego według, którego robiona jest w mojej rodzinie. Taką ją pamiętam z rodzinnego domu dziadków, rodziców i taką robię moim dzieciom. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, więc jeśli ktoś woli robioną inaczej – proszę bardzo. Ale jestem przekonany, że jeśli spróbujecie tej według mojego przepisu, nie będziecie już chcieli innej…

Składniki

  • 5 – 6 szt. suszonych podgrzybków
  • 5 – 6 szt. średnich ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej
  • 8 plasterków w miarę chudego boczku parzonego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • ok. pół litra gęstego żuru
  • Sól, pieprz i majeranek do smaku.
  • Opcjonalnie śmietana 18%
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlałem ok. 3 litrów zimnej wody. Wrzuciłem suszone grzyby, listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Ziemniaki obrałem, umyłem i pokroiłem w kostkę. Również wrzuciłem do garnka. Przykryłem garnek. Włączyłem na średniej mocy kuchenki (średni gaz), aby powoli się wszystko gotowało.

  2. Kiełbasę i boczek pokroiłem w drobną kostkę i podsmażyłem na patelni na łyżce oleju często mieszając. W tym czasie obrałem cebulę i czosnek. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę i dorzuciłem na patelnię do kiełbasy z boczkiem. Następnie dodałem czosnek przeciskając go przez praskę. Wymieszałem i podsmażałem całość jeszcze przez kilka minut.

  3. Woda w garnku wraz z dodatkami gotowała się już kilka minut. Zawartość patelni dodałem do gotującej się wody. Zamieszałem i gotowałem na lekkim ogniu (zawartość ma delikatnie bulgotać) jeszcze kwadrans.

  4. Wlałem żur. Podałem, że około pół litra, ale tak naprawdę ilość zależy to od tego, jak zagęści zupę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Gotowałem jeszcze kilka minut często mieszając, żeby cała zawartość garnka dobrze się przeniknęła.

  5. Doprawiłem do smaku majerankiem, solą i mielonym czarnym pieprzem.

  6. Jeśli wszyscy domownicy (lub goście) lubią, można dodać śmietany (najpierw hartując ją w kubku kilkoma łyżkami zupy). Jeśli nie wszyscy, to można ją również amatorom dodać do zupy, która została już rozlana na talerze.


    Bardzo rozgrzewająca i sycąca, szczególnie spożywana z pieczywem…


    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 11 stycznia Świetna i bardzo pożywna zupa. Idealna na takie chłodne dni jak dziś :) Pozdrawiam ciepło :* Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 stycznia Wierzę na słowo ;) Przekazywana z pokolenia, na pokolenie musi być najlepsza. Smaki "łapane" w dzieciństwie są podstawą. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń