Do góry

Desery Przepis na:

Domowe krówki

Domowe krówki

Autor: Szaffranka

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 348

Dodano: 08.11.2017

Odsłon: 25609

Krówki to pyszny smakołyk z czasów dzieciństwa. Wiele osób je wciąż uwielbia. A Wy?

Składniki

  • 150 g masła
  • 200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • masło do wysmarowania formy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kremówkę i cukier waniliowy. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa. Masę zdejmujemy z ognia, aby nieco przestygła od czasu do czasu mieszając. Następnie wylewamy ją na wysmarowaną masłem foremkę. Gdy masa zastygnie, kroimy ją zanurzonym w zimnej wodzie nożem i przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 12 listopada Genialne krowki. A ze tak zapytam: ciagna sie?
To chyba te ciemniejsze sie ciagnely. Niewazne, zjem kazda :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 listopada No ba, trochę słodkości nigdy nie zaszkodzi ;)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Szaffranka 08 listopada No tak, ale odrobinę słodkości nie zaszkodzi :D

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 listopada MY też xD
Mordoklejki, tak się je też nazywało hehe, a smak do dziś niezapomniany, choć teraz trzeba trochę dbać o linię ;)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń