Do góry

Desery Przepis na:

Domowe pączki

Desery

Autor: alepysznie

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 218

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 10027

Tłusty Czwartek już niebawem i pewnie każdy z nas skusi się na nie jednego pączka.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 20 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 ml wódki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • Cukier puder
  • Olej
  • Sól
  • 300 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
  • 100 g cukru
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy.

  2. W garnku podgrzewamy mleko, aby było letnie, dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże. Całość mieszamy odstawiamy na 10 minut.

  3. W misce ucieramy jajko i żółtka z 2 łyżkami cukru na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli, wódkę, rozczyn, masło i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy pączki i układamy na papierze oprószonym mąką. Delikatnie ugniatamy pączki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na około 30 minut.

  4. W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni i smażymy z dwóch stron pączki na złoty kolor. Usmażone układamy na ręczniku papierowym i pozostawiamy do ostygnięcia.

  5. Wrzucamy do garnka owoce leśne, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 60 minut, aż zaczną puszczać sok. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu owoce leśne przez 30 minut i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na 60 minut.

  6. Następnie napełniamy pączki przygotowaną marmoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń