Do góry

Desery Przepis na:

Domowe pieguski

Domowe pieguski

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 2897

Szybkie i łatwe do zrobienia ciasteczka. Dodatki można dodać, według uznania. Ja zrobiłam z czekoladą, migdałami i rodzynkami

Składniki

  • 100 g. masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 40g czekolady gorzkiej
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Migdały i rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę, posiekać nożem.
    Masło utrzeć mikserem z cukrem.Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
    Ponownie zmiksować. Na koniec wbić jajko i miksować, aż ciasto zrobi się jednolite.
    Dodać czekoladę, migdały i rodzynki. Wymieszać łyżką.
    Nabierać łyżeczką ciasto i formować małe kulki.
    Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w kilku centymetrowych odstępach.

  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 15 minut.
    Ściągać z blaszki po wystudzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń