Do góry

Desery Przepis na:

Domowe Tiramisu

Przepis dnia 2011-02-09
Domowe Tiramisu

Autor: kiniusia183

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 83

Dodano: 07.02.2011

Odsłon: 41943

szybkie, proste, smaczne :D

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do naparu kawowego wsyp cynamon, zamieszaj, odstaw do wystudzenia. Żółtka i połowę cukru pudru utrzyj na puszysta masę, najlepiej w kąpieli wodnej.

  2. Twaróg wymieszaj z miodem i pozostałym cukrem pudrem, małymi porcjami dodawaj do gotowej masy żółtkowej, ciągle mieszając.

  3. Połowę biszkoptów włóż na kilka sekund do kawy. Od razu umieść na spodzie prostokątnej formy /moja miała 25x25cm / myślę że mniejsza była by lepsza. Na biszkoptach rozsmaruj 4/5 kremu. Pozostałe biszkopty włóż na kilka sekund do kawy. Ułóż je na kremie i przykryj pozostałym kremem

  4. Górę posyp delikatnie przez sitko kakao, a potem wiórkami czekoladowymi lub przygotuj inną dekorację :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 08 marca 2012 Pycha miałam okazję go jeść i stał się moim ulubionym deserem:-))Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 16 czerwca 2011 Deser napewno smaczny, ale... Tiramisu to orginalne, to nie tylko delikatne mascarpone, ale przede wszystkim smak kawy espresso zmieszany ze smakiem likieru migdałowego "Amaretto". Bez tego zestawienia smakowego to jest wszystko bardzo dobre, tylko nie "tiramisu"...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 14 lutego 2011 tak...tylko ta modyfikacja polega na tym...jakby zrobic placek po wegiersku nie z plackiem tylko z ziemniakami gotowanymi i napisac,ze to uproszczona wersja placka po wegiersku...maskarpone w tiramisu to podstawa tego deseru...tak uwazam,dletego mysle,ze deser bylby lepiej przez wszystkich przyjety,gdyby mial swoja nazwe...np.deser z cynamonem,lub jak ktos pisal sernik na zimno w stylu wloskim...nie wiem...ale tiramisu z sera bialego ...???
Mysle,ze jest bardzo dobry i pewnie bylby bardzo uznany,gdyby nie byl podany jako tiramisu...ale juz ominmy nazwe i skupmy sie na przygotowaniu tego ciekawego deseru:)Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kiniusia183 13 lutego 2011 każdy robi to co lubi :D a to nie jest "tradycyjne Tiramisu" :P a przepisów zmodyfikowanych jest całe mnóstwo, nie tylko Tiramisu ale też innych tradycyjnych potraw. życzę smacznego

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 12 lutego 2011 Deser wygląda bardzo apetycznie.
A mascarpone wcale nie jest taki bardzo drogi. Od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić i zrobić prawdziwe, oryginalne tiramisu.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 09 lutego 2011 tiramisu bez mascarpone to sernik na zimno:) nawet na moim profilu jest właściwa wersja ,nazywajmy rzeczy jak trzeba,ale i tak dzięki za inspirację

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 09 lutego 2011 Podoba mi się taka wersja. Chociaż myślę podobnie jak Jagienka. Jednak po to jest założona strona smakera aby każdy mógł dzielić się przepisami. Pozdrawiam serdecznie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magusia 09 lutego 2011 przepis jest prosty i myśle ze smaczny,mam urodzinki nie długo wiec bedę próbowac:)ale moze na górę zamiast ciemnej czekolady moze byc biała wtedy bedzie fajny kontrast:D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 09 lutego 2011 Chcialam powiedziec,ze jestem bardzo sceptyczna wobec przepisow,ktore proponuja uproszczona wersje jakiegos produktu...jadlam juz pizze wlewana do foremki i krokiety,ktore polegaly na tym,ze farsz maczalo sie w ciescie nalesnikowym...jednak zawsze to byl pol srodek.
Wydaje mi sie,ze za sprawa wlasnie mascarpone otrzymujemy ten wyjatkowy smak...ale jesli faktycznie cena jest tu znaczeniem to mozna sprobowc,bo wyglada bardzo ladnie,tylko moze nie nazywac tego w takim razie tiramisu,tylko deserem kawowo-cynamonowym...wtedy bedzie to orginalny polski deser,ale nie bedzie niczego imitowal...a jesli ktos bedzie mial takie skojarzenia to juz inna sprawa.
Deser jest zachecajacy!
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 09 lutego 2011 Nie lubie generalnie upraszczanych wersji znanych potraw i deserow...jadlam juz pizze z ciasta, ktore sie wlewalo do foremki i wersje krokietow, gdzie farsz sie maczalo w masie nalesnikowej...niestety jest to dla mnie zawsze pol srodek...
Takze jestem sceptyczna jesli chodzi o ten przepis...dla mnie maskarpone nadaje ten niepowtarzalny smak i chociaz ten ser jest niezwykle tlusty...pozwalam sobie na to szalenstwo czasmi....ale jesli faktycznie cena tu odgrywa role to mozna sprobowac...
Acha i deser nie moze byc zjadliwy...to musi byc cos wyjatkowego,dopelnienie wszystkiego i mysle,ze ten taki jest:)
Wyglada swietnie i to powinno tez wszystkich zachecic do jego wykonania...ja jednak zostane przy wersji tradycyjnej i robilam go z przepisu zamieszczonego tutaj-.rewelacja byla.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń