Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Domowe tortille warzywne"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Obydwie mąki przesiewamy do miski i mieszamy. Wlewamy szklankę letniej wody, dodajemy stopione masło i szczyptę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Zagniatamy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę. Z papryk wycinamy gniazda nasienne. Strąki myjemy. Cebulę i cukinie obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą słodkiej mielonej papryki. Dusimy do miękkości na łyżce oliwy.
Ciasto dzielimy na 8 równych części. Formujemy z nich kulki, każdą wałkujemy na okrągły placuszek. Tortille smażymy z obydwu stron na suchej, rozgrzanej patelni do chwili, gdy na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. Napełniamy warzywnym farszem. Podajmy z sosami.
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki około 2,30 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 185 kcal. Białko 5 g/Tłuszcz. 2,8 g/Węglowodany 13 g.Źródło: Rewia