Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb żytni na mleku

Domowy chleb żytni na mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1897 Ocena: 43462

Dodano:

Odsłon: 3851

Przepis dostałem od mojej znajomej z pracy ,Gosi. Chleb jest miękki i smaczny. Podałem go ze smalcem z przepisu Wiesi (goramarcina1)...pycha!!!

Składniki

  • 500 g mąki żytniej
  • 300 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 ml oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej ,jajka oraz drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 min. Gdy już wyrośnie ,przekładamy do formy (duża keksówka) ,przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 50 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

romana44 20 stycznia 2015 chleb mnie nie interesuje,ale szmalczyk jak najbardziej.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 19 stycznia 2015 Swojski chleb,smalec,cebulka i ogórek ,cos wspaniałego.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 19 stycznia 2015 smaki dzieciństwa, warto je sobie przypomnieć:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 19 stycznia 2015 Została mi resztka smalcu, więc prędko muszę upiec taki chlebuś aby jeszcze z nim posmakować :)
Pozdrawiam Was, miłego wieczorku :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń