Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowy jogurt grecki"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Mleko połącz ze śmietaną i podgrzej do temperatury 40-43°C. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wlej do mleka jogurt i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i postaw w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu – najlepiej dodatkowo zawinąć jogurt w koc. Nie ruszaj go i zostaw do rana.
Drobne sitko wyłóż jałową gazą lub wygotowaną ściereczką. Przełóż ostrożnie masę jogurtową i zostaw na kilka godzin do odcedzenia. Przełóż jogurt do szklanego zamykanego naczynia i trzymaj w lodówce. Listki mięt opłucz, osusz, posiekaj. Porcje jogurtu nałóż do szklaneczek.
Jogurt wstaw do zamrażalnika na 30 min. Posyp miętą, udekoruj winogronami i ciasteczkami.Źródło: Naj