Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 249

Nie robię zbyt często pasztetów ale jak robię to zawsze pieczone. Tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego takiego do słoików. Ugotowałam mięso, dodałam przyprawy i wrzuciłam do słoików. Zapasteryzowałam i mam pyszny pasztet do pieczywa.

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 500 g świeżego boczku
  • 300 g wieprzowej wątróbki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżka czerwonej czubrycy
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g masła
  • ok. 4 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę i boczek ugotować w jednym garnku z połową wody i liściem oraz zielem i odrobiną soli.
    Wątróbkę ugotować w drugim garnku z resztą wody.
    Na patelni roztopić masło, wrzucić obrana i umytą cebulę oraz czosnek pokrojone na kawałki.
    Ugotowane mięsa przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i wlać około 1,5 szk wywaru ale z gotowania mięsa ( nie wątróbki ), ponadto dodać podsmażone składniki razem z masłem.

  2. Wszystko dokładnie zmiksować używając blendera.
    W miarę potrzeby doprawić i gotową masą napełnić przygotowane słoiki.
    Zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka wyłożonym na dnie ściereczką.
    Do garnka nalać wodę do 3/4 wysokości i pasteryzować od zagotowania 30 minut.
    Słoiki z pasztetem wyjąć z garnka, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń