Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy ser żółty

Domowy ser żółty

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 3255

Dodano:

Odsłon: 9104

Przepis jest bardzo prosty i każdy może go przygotować w domu. Wymaga tylko dobrych składników, oczywiście najlepiej jeśli wykorzystacie do tego produkty od lokalnych dostawców (zwłaszcza jeśli chodzi o biały ser i jajka), to właśnie dzięki nim uzyskacie piękny żółty kolor.

Składniki

  • 1 kg tłustego białego sera
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • ok. pół łyżeczki soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dodatkowo potrzebujemy duży garnek z grubym dnem i drewniana łyżkę.

  2. Biały ser i mleko podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Gotujemy 20 minut, mieszając co jakiś czas. Po tym czasie powstaną nam takie serowe grudki. Ser odcedzamy i przekładamy do garnka.

  3. Dodajemy sól, jajko, masło oraz sodę. Całość gotujemy przez 10-15 minut cały czas mieszając, aby ser się nie przypalił. Przekładamy go do pudełeczek, salaterek (ważne, żeby opłukać je zimną wodą, dzięki czemu ser się do niech nie przyklei) i odstawiamy do ostudzenia i zastygnięcia.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń