Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy twarożek

Domowy twarożek

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4281

Dodano:

Odsłon: 1502

Przepis jest bardzo prosty: znajdź krowę... Może niekoniecznie. Czasami można kupić świeże, niepasteryzowane mleko, prosto od krowy. Mnie się udało - na targu.

Składniki

  • świeże mleko niepasteryzowane - 1,5 l
  • szczypta soli
  • łyżeczka bazylii
  • szczypta oregano
1-2 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Takie mleko przelej do garnka, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 - 3 dni. Mleko jest aż gęste i ma złoty kożuch śmietanki na wierzchu.
    Mocno kwaśne mleko ogrzewaj bardzo powoli na minimalnej mocy.
    Przemieszaj od czasu do czasu.
    Kiedy wytworzą się już granulki sera możesz dodać przyprawy - ja dodałem suszoną bazylię, szczyptę oregano i szczyptę soli. Ogrzewaj w dalszym ciągu aż ser będzie wyraźnie pływał w serwatce.
    Odlej ser na sitko, odciśnij i pozostaw do wystygnięcia.
    Serwatki nie wylewaj - to pełnowartościowy produkt np. do pieczenia chleba czy na biały barszcz. Nadaje się również do wypicia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 września 2013 pychaaa taki twarożek ,ja mam dostęp do wiejskiego mleczka:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 września 2013 pycha, tylko gdzie takie mleko teraz zdobyć? te z "mlekomatów"- to tylko namiastka oryginalnego takiego od gospodarza, ja tylko mogę pomarzyć niestety

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń