Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz pieczony z karmelizowaną marchewką

Dorsz pieczony z karmelizowaną marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2288 Ocena: 14359

Dodano:

Odsłon: 512

Super delikatna i smaczna ryba na obiad.

Składniki

  • Filet z dorsza ½ kg
  • Miód prawdziwy 3 łyżki
  • Olej 3 łyżki
  • Masło 3 łyżki
  • Wino białe wytrawne 3 łyżki
  • Marchewka 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tymianek do smaku
  • Cytryna 1 szt.
  • Masło do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Marchewkę obrać i skrobaczką pokroić na tasiemki. Miód wymieszać z olejem, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku, następnie wymieszać z marchewką. Filety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, posypać z obu stron solą i pieprzem i odłożyć na chwilę. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć rybę, skropić winem i roztopionym masłem. Obłożyć przygotowaną marchewką. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń