Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w skorupce

Dorsz w skorupce

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Dorsz w skorupce"

Składniki

  • 4 filety z dorsza (po 15 dag)
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki masła
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • po 2 gałązki tymianku i natki
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z dorsza (ewentualnie z innej ryby morskiej) oczyść starannie, opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Każdą porcję skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, oprósz solą i pieprzem, a następnie włóż do płaskiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

  2. 2 łyżki masła i resztę soku z cytryny zmiksuj na gładką masę. Z chleba tostowego odetnij skórki, miąższ zetrzyj na tarce lub pokrusz i dodaj do masła. Dopraw całość ostrą papryką, połącz z posiekanym tymiankiem oraz natką.

  3. Na filety rybne nałóż przygotowaną masę ziołową, lekko dociśnij. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 min.

  4. Opłukane pomidory i obraną cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej resztę masła, zeszklij cebulę. Dodaj pomidory, duś razem około 5 minut.

  5. Gdy sos będzie gotowy, dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj do ryby w skorupce.

  6. Chleb tostowy jest smaczny i ma wiele zastosowań. Problem sprawia przechowywanie go. Jeśli nie chcesz, by po otwarciu opakowania kromki wyschły lub spleśniały, trzymaj pieczywo w lodówce.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń