Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w sosie szafranowym

Dorsz w sosie szafranowym

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 250

Dodano: 22.03.2018

Odsłon: 138

Moja ulubiona ryba i sos szafranowy.. czegóż więcej trzeba :-)

Składniki

  • 4 kawałki dorsza
  • sól morska oraz pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • kilka plasterków cytryny
  • oliwa extra vergine
  • SOS SZAFRANOWY:
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżeczka nitek szafranu
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Oczyszczonego i osuszonego dorsza posmaruj oliwą.

    2. Oprósz solą oraz pieprzem.

    3. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka plasterków cytryny i ułóż na nich rybę.

    4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na około 20 minut.

    5. W tym czasie przygotuj sos szafranowy.


    PRZYGOTOWANIE SOSU:

    1. Szalotkę pokrój w drobną kostkę.

    2. Przełóż ją do rondelka wraz z winem.

    3. Gotuj na małym ogniu aż szalotka zmięknie, a płyn się zredukuje.

    4. Dodaj masło, śmietankę kremówkę, sól oraz nitki szafranu.

    5. Zagotuj.

    6. Kiedy lekko zgęstnieje zdejmij z ognia i za pomocą ręcznego blendera zblenduj na gładki krem.

    7. Tak przygotowanym sosem polej upieczoną rybę.

    8. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń