Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dorsz z estragonem i warzywa korzeniowe marynowane"
Składniki
Rybę wyfiletuj: rozetnij wzdłuż kręgosłupa i przekrój na pół. Odetnij płetwy, brzuch. Zaczy nając od ogona i trzymając za ogon, delikatnie odetnij mięso od skóry. Filety umyj, osusz.
Estragon umyj, osusz. Listki oderwij od łodyżek, posiekaj. Zmiksuj z musztardą i kilkoma łyżkami oliwy na gęstą masę. Posmaruj filety rybne z jednej strony. Zwiń w roladki, musztardą posmaruj wierzch. Ułóż na blasze, piecz 12 minut w 200°C.
Warzywa umyj. Skorzonerę obierz, pokrój na długie cienkie plastry (np. obieraczką pokrój jednym długim ruchem). Włóż do zimnej wody z niewielką ilością octu (dzięki temu paski skorzonery będą jędrne i chrupiące).
Buraki dokładnie wyszoruj, pokrój na cieniutkie plasterki. Ocet winny wymieszaj ze szczyptą soli, cukru i kilkoma gałązkami estragonu. Polej buraki, wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce.
Masło stop na patelni (powinno mocno się rozgrzać i nabrać palonego aromatu). Włóż lekko osączoną z wody skorzonerę, usmaż. Ułóż na talerzu, na niej połóż gorącego dorsza (dzięki temu ryba dłużej zachowa ciepło). Dokoła ułóż lekko osączone z marynaty plasterki buraków.
Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 2, cena za porcję 4,40 złŹródło: Chwila dla Ciebie