Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz z pigwowcem na dyniowej pierzynce

Dorsz z pigwowcem na dyniowej pierzynce

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2312

Dodano: 23.09.2017

Odsłon: 144

Soczysty dorsz z tartym pigwowcem na lekko słodkiej dyni. Kontrast smakowy na pewno każdemu przypadnie do gustu.

Składniki

  • dorsz ( mrożone polędwiczki lub filety ) 250 g
  • 2 owoce pigwowca
  • sól, pieprz
  • dynia ( mrożone kostki ) 450 g
  • miód 2-3 łyżeczki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną patelnię wylać 2 łyżki oleju, wsypać mrożoną dynię. Podlać niewielką ilością wody. Dusić około 15-20 minut.
    W trakcie duszenia dodać sól i pieprz.
    Polędwiczki dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
    Po 5 minutach duszenia, dodać ryby, posypać solą , pieprzem i zetrzeć po jednym pigwowcu na każdy kawałek dorsza.

  2. Rybę smażymy- dusimy około 5 minut z każdej strony.
    Pod koniec duszenia dodajemy do dyni miód.
    Proponuję podawać z dzikim ryżem ( lub zwykłym ). Dobrze smakuje też z ziemniakami lub makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 25 września Świetny pomysł,w najbliższym czasie zrobię,musiał bosko smakować:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 września No nie mogę, znów rybka xD
Właśnie robimy dorsza z przepisu od Dochero, a tu kolejny.
Jak żyć, jak żyć ;) Idzie do pamięci i na następny obiad :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 24 września cóż za genialny pomysł - zabieramm ...mniaaam :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń