Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe mielone z kurkami i pietruszką

Przepis dnia 2015-07-03
Drobiowe mielone z kurkami i pietruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24452

Dodano:

Odsłon: 12960

Przepis na aromatyczne kotleciki mielone z piersi kurczaka z dodatkiem kurek i świeżej natki pietruszki. Mielone są delikatne, soczyste i bardzo pożywne. Są idealnym dodatkiem do obiadu :)

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • + bułka tarta (do panierki)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju.

    Do zeszklonej cebulki dodajemy kurki, solimy i chwilę razem przesmażamy. Następnie podlewamy zawartość mlekiem* i dusimy jeszcze przez chwilę. Studzimy.

  2. Oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzonymi kurkami i cebulką.

    Do zmielonych składników dodajemy bułkę tartą, jajko, 2 łyżki natki pietruszki i doprawiamy farsz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy je z obu stron na złocisty kolor.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami - moja propozycja to kuskus i surówka ze świeżej marchewki :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 01 lipca 2015 Mega pycha, już nie mogę doczekać się kiedy na grzyby wyruszę :D Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń