Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa babka kakaowa z wiśniami

Drożdżowa babka kakaowa z wiśniami

Autor: helixpomatia

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 25

Dodano: 30.03.2018

Odsłon: 86

Puszysta kakaowa babka drożdżowa z suszonymi wiśniami.

Składniki

  • Składniki na ciato:
  • 400 g mąki
  • 40 g kakao
  • 20 g świeżych drożdży
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 110 g masła
  • 220 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Składniki na polewę:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • Dodatkowo:
  • 120 g suszonych wiśni
  • rum
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wiśnie zalać niewielką ilością rumu i odstawiać na pół godziny.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać przez sito. Do 50 ml śmietanki dodać drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 15 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
    Żółtka i jajka utrzeć z cukrem, na jasną i puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną i pozostałą śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 8 - 10 minut. Na wierzch ciasta poukładać miękkie, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wsypać szczyptę soli. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wymieszać za pomocą szpatułki, tak by połączyło się z masłem. Wiśnie odsączyć z rumu, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto włożyć do piekarnika, nagrzanego do 175oC i piec przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim babkę do ostudzenia.

  2. Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Zdjąć z palnika, dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia.
    Przestudzoną babkę ozdobić polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń