Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa rolada cynamonowa

Drożdżowa rolada cynamonowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 93

Mnóstwo cynamonowej pyszności.

Składniki

  • Ciasto:
  • 550 gram mąki pszennej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • Nadzienie:
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe:

    Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku.

    Wszystko łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

  2. Kiedy czekamy aż ciasto urośnie możemy przygotować nadzienie.

    Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i cynamon.
    Mieszamy.

  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok 0,5 cm.
    U mnie wyszedł prostokąt o wymiarach ok 40x30 cm.

    Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem (zostawiając wolne brzegi).

    Zwijamy w roladę. Brzegi rolady zawijamy pod spód ciasta.

    Ciasto pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni (termoobieg - 150 stopni).

  4. Roladę kładziemy na blachę z piekarnika (po przekątnej blachy).

    Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy ok 50 minut.


    Smacznego :-)


    PS. Z podanych proporcji możemy zrobić dwie mniejsze rolady (ta wychodzi ogromna) ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń