Do góry

Dania główne Przepis na:

Drożdżowe naleśniki

Przepis dnia 2011-08-23
Drożdżowe naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6555

Dodano:

Odsłon: 34814

Mięciutkie i puszyste naleśniki z sosem czekoladowym

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 1 szkl letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 7 dkg roztopionego masła
  • 2 szkl mąki
  • Na sos czekoladowy:
  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Naleśniki: drożdże rozpuszczamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i z cukrem. Odstawiamy na kilka minut. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, wodę, resztę mleka oraz rozprowadzone drożdże. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodajemy przestudzone masło oraz skórkę z pomarańczy. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż ciasto wyrośnie (lepiej użyć dużej miski, bo ciasto lubi wypłynąć). Po wyrośnięciu smażymy naleśniki. Przed smażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozgrzewamy pół łyżeczki masła, kolejne smażymy już bez tłuszczu z obu stron do zrumienienia.

  2. Sos czekoladowy: kremówkę zagotowujemy z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy z masłem na małym ogniu. Kremówkę wlewamy do czekolady i mieszamy.

  3. Naleśniki zwijamy w rulony, układany na talerzu jeden obok drugiego. Polewamy sosem. Danie posypujemy otartą skórką z pomarańczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 08 czerwca 2011 U mnie wyszło około 8 naleśników, ale miałam bardzo dużą patelnię (średnica naleśników 22cm).

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adger 08 czerwca 2011 a ile naleśników wychodzi z tego przepisu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 08 czerwca 2011 Mogą być puste, ja podawałam właśnie z nadzieniem z sera białego, roztartego z łyżką cukru waniliowego i żółtkiem. Można też podać z serkiem waniliowym lub tym sosem czekoladowym napełnić środek. Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jasiek57 08 czerwca 2011 Wyglądają przepysznie ale czy są czymś nadziewane , czy tylko same puste rurki. Wydaje mi się że ten sos doskonale bedzie się komponował z nadzieniem z sera.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 08 czerwca 2011 Patusiu, dobrze byloby tę mąkę dodać do spisu składników...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 08 czerwca 2011 Oj przepraszam za niedopatrzenie, już poprawiam brakującą ilość maki :) Dzięki za zwrócenie uwagi. Konsystencja ma być taka jak zwykłych naleśników.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

venefica 08 czerwca 2011 bardzo smacznie wyglada i na pewno jest pyszne i chcialabym to zrobic ale nie wiem ile maki mam dodac:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

venefica 08 czerwca 2011 super wygladaja, pysznie bardzo ale ile maki powinno byc bo nie wiem jaka konsystencje mam otrzymac.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń