Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe pierogi z duszonymi jabłkami

Drożdżowe pierogi z duszonymi jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 370 Ocena: 3789

Dodano:

Odsłon: 189

Niecodzienne pierogi to moja propozycja na słodką przekąskę dla każdego łasucha ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • drożdże świeże 50 g
  • cukier drobny 150 g
  • masło 125 g
  • jaja 2 szt
  • mąka pszenna 600 g
  • mleko 1 szklanka
  • Nadzienie :
  • jabłka 4-5 szt
  • masło 1 łyżka
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • Na wierzch :
  • jajo 1 szt
  • mleko 2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i udusić na maśle z dodatkiem brązowego cukru. Drożdże rozpuścić z łyżką cukru. Dodać kilka łyżek mleka i mąki, odstawić zaczyn na kilka minut. Jaja ubić z pozostałym cukrem. Do zaczynu przelać pozostałe mleko, stopione masło, ubite jaja, przesypać mąkę i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać krążki (dość duże) i nakładać jabłkowy farsz.

  3. Skleić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 25 min. Podawać np. ze słodką śmietanką.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia Lubię pieczone pierogi, a tu jeszcze z jabłkami :) Super pyszne danie, na pewno znika w mig :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń