Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący pień i mięciutka korona wypełniona smacznym mięsem.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
W mące robimy dołeczek , kruszymy tam drożdze , dodajemy szczyptę cukru i zalewamy odrobiną letniego mleka. Kiedy rozczyn podrośnie wsypujemy wszystkie przyprawy , dodajemy jajko , wlewamy resztę letniego mleka i ciepły rozpuszczony smalec. Wszystko dokładnie zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy , ketchup , otręby i jajko, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ogórek obieramy ( niekoniecznie ) delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym i lekko grillujemy . Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części . Z niepełnej 1/4 robimy pień drzewka. Ciasto wałkujemy ( bez podsypywania mąką) w prostokąt oprószamy gałką i pieprzem , zwijamy w rulonik, przecinamy na pół i skręcamy. Następnie robimy koronę drzewa. Z każdej 1/4 części , robimy dwa wałeczki , rozklepujemy na prostokąty ok. 35-37 cm - 5-6 cm. Na każdy nakładamy po dwa plastry ogórka ( zostawiając przerwy) , i na ogórki mięso . Paski z długości przecinamy na pół i zwijamy w rulony. W środek każdego rulona wkładamy osączoną czarną oliwkę.
Wszystkie części przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , formujemy drzewko. Gdy ciasto lekko podrośnie wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka i soli. Pień posypujemy czarnuszką. Pieczemy najpierw w 180 C , potem dopiekamy w 160 C. Smacznego.