Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe " Drzewko z mięsem "

Przepis dnia 2016-08-04
Drożdżowe  Drzewko z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 560 Ocena: 9942

Dodano:

Odsłon: 3336

Chrupiący pień i mięciutka korona wypełniona smacznym mięsem.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W mące robimy dołeczek , kruszymy tam drożdze , dodajemy szczyptę cukru i zalewamy odrobiną letniego mleka. Kiedy rozczyn podrośnie wsypujemy wszystkie przyprawy , dodajemy jajko , wlewamy resztę letniego mleka i ciepły rozpuszczony smalec. Wszystko dokładnie zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy , ketchup , otręby i jajko, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
    Ogórek obieramy ( niekoniecznie ) delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym i lekko grillujemy . Studzimy.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części . Z niepełnej 1/4 robimy pień drzewka.
    Ciasto wałkujemy ( bez podsypywania mąką) w prostokąt oprószamy gałką i pieprzem , zwijamy w rulonik, przecinamy na pół i skręcamy.
    Następnie robimy koronę drzewa.
    Z każdej 1/4 części , robimy dwa wałeczki , rozklepujemy na prostokąty ok. 35-37 cm - 5-6 cm. Na każdy nakładamy po dwa plastry ogórka ( zostawiając przerwy) , i na ogórki mięso . Paski z długości przecinamy na pół i zwijamy w rulony.
    W środek każdego rulona wkładamy osączoną czarną oliwkę.

  2. Wszystkie części przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , formujemy drzewko. Gdy ciasto lekko podrośnie wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka i soli. Pień posypujemy czarnuszką.
    Pieczemy najpierw w 180 C , potem dopiekamy w 160 C.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń