Do góry

Desery Przepis na:

drozdzowe serca z makiem

drozdzowe serca z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4538

Dodano:

Odsłon: 4317

Pyszne drozdzowki z makiem- najlepsze z ciepla herbata lub mlekiem :) Jesli chodzi o ksztalt, to ciasto mozna dowolnie zwinac, jednak propozycja przeze mnie podana (podpatrzona na stronie mojewypieki.com) tylko dodaje im uroku. Szczerze polecam.

Składniki

  • ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 250 ml cieplego mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka cukru
  • 25 g drozdzy
  • 1 lyzeczka soli (plaska)
  • masa makowa:
  • 250 g maku
  • 0,5 l mleka
  • 70 g margaryny
  • 100-150 ml miodu
  • bakalie wg uznania
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania serduszek
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. MASA MAKOWA: Mak zalac mlekiem, gotowac na wolnym ogniu ok 30 minut. Odcedzic i trzykrotnie zmielic. W garnku roztopic maslo (margaryne) z miodem ,dodac bakalie i mak, smazyc ok 15 minut. Odstawic do ostygniecia.

  2. CIASTO: W cieplym mleku rozpuscic drozdze z cukrem, odstawic do wyrosniecia.
    Do miski wsypac make, dodac olej, zoltko, sol i wyrosniety rozczyn, zagniesc ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielic na 8 rownych czesci.

  3. Kazda kulke ciasta rowalkowac na ksztalt nalesnika. Nalozyc mase makowa, dobrze rozsmarowac.

  4. Ciasto zawinac w rulonik (jak nalesnika).

  5. Rulonik zlozyc na pol, delikatnie sklejajac konce. Ciasto rozciac, ale nie do konca (zostawic ok 3 cm ).

  6. Wywinac rozciete czesci tak, by utworzyly ksztalt serca.

  7. Serduszka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Zostawic do wyrosniecia na ok 10- 15 minut (w tym czasie zagrzac piekarnik do 180 stopni). Przed wsadzeniem do piekarnika serduszka posmarowac lekko ubitym jajkiem. Piec na zloty kolor, ok 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń