Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowiec z pikantnym nadzieniem.

Drożdżowiec z pikantnym nadzieniem.

Autor: EwwRaa

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 660

Dodano: 29.11.2010

Odsłon: 13797

...łatwy w wykonaniu,a przy tym niekonwencjonalny placek drożdżowy z pikantnym nadzieniem :) ... przepis dedykuję czterem moim koleżankom,które połakomiły się na .. zdjęcie :)))

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 0,5 kg
  • masło, 125 dkg
  • ciepłe mleko, 1 szklanka
  • drożdże, 5 dkg
  • jajko, 1
  • żółtko, 1
  • cukier, 2 łyżki
  • wegeta,przyprawa do pizzy, po 1 łyżeczce
  • biały pieprz,zioła prowansalskie,czosnek granulowany,słodka papryka, po 1/2 łyżeczki
  • FARSZ:
  • mielona łopatka (lub karczek), 0,5 kg
  • pory (pokrojone w półplasterki), 2 duże
  • pieczarki (pokrojone w plasterki), 0,5 kg
  • żółty ser, 30 dkg
  • Natka pietruszki, pęczek
  • dowolny sos pomidorowy do pizzy lub ketchup, ok. 2 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • cukier,przyprawa do grilla,przyprawa do szaszłyków,przyprawa do dań greckich,słodka papryka, po 1 łyżeczce
  • majeranek, 1,5 łyżeczki
  • wegeta,czarny pieprz, do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:

  2. z drożdży,odrobiny mąki,cukru i 1/3 szkl. ciepłego mleka zrobić zaczyn i poczekać,aż wyrośnie,masło roztopić;

  3. z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,kiedy wyrośnie jeszcze raz wyrobić,jeżeli jest zbyt rzadkie,podsypać odrobiną mąki i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

  4. Farsz:

  5. mięso doprawić wszystkimi przyprawami (oprócz cukru) i usmażyć na rumiano z łyżką oleju,przełożyć do miski i wymieszać z połową startego,żółtego sera;

  6. por pokroić w półkrążki i wrzucić na tą samą patelnię z łyżką margaryny i dodać cukier,kiedy się zeszkli doprawić wegetą i pieprzem do smaku,zdjąć z patelni do osobnej miseczki starając się tłuszcz zostawić na patelni;

  7. pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tej samej patelni przyprawiając do smaku wegetą (cała woda z pieczarek musi wyparować!) odłożyć do trzeciego naczynia.

  8. Przygotowanie do pieczenia:

  9. wyrośnięte ciasto rozciągnąć na papierze pergaminowym (najlepiej robić to natłuszczonymi dłońmi) do dwukrotnej wielkości blaszki,w której będzie się piec;

  10. na ciasto równo wyłożyć mięso,zostawiając ok dwucentymetrowy margines;

  11. na mięso wyłożyć pieczarki,również zostawiając margines;

  12. na końcu,na długość ciasta,pośrodku wyłożyć por.

  13. Pomagając sobie papierem pergaminowym złożyć dłuższe boki ciasta i skleić je (tak,jak w roladę); przenieść ciasto z papierem do blachy (ja używam takiej do pieczenia ciast - 25x40 cm); górę ciasta nakłuć gęsto szerokim nożem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 min (bez termoobiegu!) ,jeśli się zbytnio rumieni,przykryć na trochę papierem pergaminowym;

  14. pod koniec pieczenia posmarować wierzch ciasta cienko ketchupem,albo sosem pomidorowym i posypać resztą startego sera. Podawać na ciepło.

  15. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzia23r 13 sierpnia 2013 Robiłam i wyszlo super , a najbardziej smakowało męzowi:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 15 lutego 2011 Bardzo mnie cieszy,że nie tylko nam smakuje pikantny drożdżowiec :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tibidabo 27 stycznia 2011 Pyszne!!! Drożdżowiec wszystkim smakował . Czytając komentarze dodam tylko, że można śmiało odgrzewać.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 04 grudnia 2010 Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze :) U mnie drożdżowiec nie miał szans ostygnąć - pożarty został natychmiast :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 04 grudnia 2010 Ups... Boschka - nie próbowałam... :( ...ale jeśli będziesz odgrzewać,daj znać,jak to wychodzi :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 02 grudnia 2010 wygląda cudnie... a czy można odgrzewać kilka razy?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 29 listopada 2010 Dla tego smaku, wyglądu i z pewnością cudnego zapachu, pomimo milionów kalorii, zdecydowanie do wykonania. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta070407 29 listopada 2010 super....dosyć oryginalne....do ulubionych.....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 29 listopada 2010 To może być bardzo ciekawe w smaku. Przy najbliższej okazji wypróbuję, a naradzie do ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń