Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki cynamonki

Drożdżówki cynamonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 5987

Dodano:

Odsłon: 5599

Drożdżówki cynamonki

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzewamy szklankę mleko. W misce przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka drożdży cukru, i mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

    Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.

    W kolejnej misce wymieszać składniki na ciasto: mąkę, cukier, letnie mleko, jajko, sól oraz zaczyn. Gdy ciasto zagnieciemy odkładamy do miski, wlewamy roztopione masło ( pozostawiając w rondelku ok. 4 łyżek masła na później) i ponownie wyrabiamy ciasto na drożdżówki. Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

    Blat podsypać mąką ciasto rozwałkować najlepiej na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować pozostałym masłem, posypać brązowym cukrem a następnie cynamonem. Zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na kawałki ok 4 cm. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut do zarumienienia.

    Po upieczeniu polać cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń