Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 4797

Dodano:

Odsłon: 559

Pychotka do kubka mleka :)

Składniki

  • 500 g. mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 75 g. roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g. zmielonego maku
  • Bakalie
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 3 surowe jabłka.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki.
    Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku.
    Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach dolewać roztopione letnie masło.
    Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste.
    Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut.
    Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków.
    Rozwałkować na duży prostokąt.

    Mak łączymy z bakaliami i jabłkami startymi na tarce. Dodajemy olejek.
    Masa przed wyłożeniem na surowe ciasto, powinna być lekko podgrzana, lub mieć temperaturę pokojową.

    Pieczemy ok. 20 minut w 150* opcja dół-góra

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 10 stycznia Pyszne Gosiu w taką zimową porę najlepsze:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 stycznia Pyszne drożdżówki, aż ślinka leci :) Kilka takich wszamałbym z cappuccino ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń