Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowy kołacz z truskawkami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
1. Mleko podgrzej. Wkrusz do niego drożdże, wsyp po łyżeczce cukru i mąki, wymieszaj. Odstaw, by zaczyn zaczął pracować. Masło stop i ostudź. Mąkę przesiej z solą do miski. Dodaj zaczyn, jajka, żółtko i cukier. Zagnieć ciasto. Wlej masło i wyrób jeszcze raz. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 2 godz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przyciśnij je ręką, by się odgazowało.
Tortownicę z kominkiem wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do zimnego piekarnika, temperaturę ustaw na 180oC i piecz 50-60 minut.
Zrób lukier – zmiksuj białko z pudrem. Posmaruj lukrem wierzch zimnego ciasta i udekoruj połówkami truskawek, porzeczkami i listkami.Źródło: Naj