Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy wielkanocny warkocz

Drożdżowy wielkanocny warkocz

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Drożdżowy wielkanocny warkocz"

Składniki

  • 4 dag drożdży
  • 10 łyżek cukru
  • 450 ml mleka
  • 3/4 kg mąki
  • 5 dag miodu
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 14 dag masła
  • 50 dag masy makowej
  • po 10 dag wiórków kokosowych i biszkoptów
  • 2 opakowań cukru waniliowego
  • cy namon
  • skórka z cytryny
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże utrzyj z łyżką cukru i 100 ml mleka, odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj miód, 1 jajko i 1 żółtko, łyżeczkę skórki cytrynowej, 250 ml mleka, 10 dag masła (rozpuść je i przestudź), 4 łyżki cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia.

  2. Resztę mleka zagotuj z pozostałym cukrem. Dodaj wiórki kokosowe, chwilę ogrzewaj. Zdejmij z ognia, dodaj połowę pokruszonych biszkoptów. Resztę biszkoptów wymieszaj z cukrem waniliowym, łyżką cynamonu i 4 dag rozpuszczonego masła.

  3. Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na prostokąt 40 na 20 cm. Pokrój go na trzy podłużne pasy. Na jednym rozłóż połowę masy makowej z puszki, na drugim połowę masy kokosowej, na trzecim cynamonowej. Paski spleć w warkocz. Tak samo przygotuj drugi warkocz z reszty ciasta i mas. Ułóż na blasze, posmaruj ostatnim jajkiem i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200 st. 15 min, a potem jeszcze 15 min w 180 st.

  4. Czas ok. 110 min; porcja – 200 kcal, cena 80 gr.

  5. Cukier a zamienniki:

  6. Nadaje drożdżowemu nie tylko smak, ale i kolor. Zamiast białego cukru warto użyć brązowego lub miodu, melasy, glukozy. Nie należy jednak dodawać do ciasta słodzika. Jego mogą „zabić” drożdże.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń