Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowy wielkanocny warkocz"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżką cukru i 100 ml mleka, odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj miód, 1 jajko i 1 żółtko, łyżeczkę skórki cytrynowej, 250 ml mleka, 10 dag masła (rozpuść je i przestudź), 4 łyżki cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotuj z pozostałym cukrem. Dodaj wiórki kokosowe, chwilę ogrzewaj. Zdejmij z ognia, dodaj połowę pokruszonych biszkoptów. Resztę biszkoptów wymieszaj z cukrem waniliowym, łyżką cynamonu i 4 dag rozpuszczonego masła.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na prostokąt 40 na 20 cm. Pokrój go na trzy podłużne pasy. Na jednym rozłóż połowę masy makowej z puszki, na drugim połowę masy kokosowej, na trzecim cynamonowej. Paski spleć w warkocz. Tak samo przygotuj drugi warkocz z reszty ciasta i mas. Ułóż na blasze, posmaruj ostatnim jajkiem i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200 st. 15 min, a potem jeszcze 15 min w 180 st.
Czas ok. 110 min; porcja – 200 kcal, cena 80 gr.
Cukier a zamienniki:
Nadaje drożdżowemu nie tylko smak, ale i kolor. Zamiast białego cukru warto użyć brązowego lub miodu, melasy, glukozy. Nie należy jednak dodawać do ciasta słodzika. Jego mogą „zabić” drożdże.Źródło: Świat kobiety