Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowy wypiek z pieczarkami, kurczakiem i kukurydzą

Drożdżowy wypiek z pieczarkami, kurczakiem i kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 3654

Dodano:

Odsłon: 999

To taka maja wariacja na temat drożdżowego ciasta na słono ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 550 g Lubię Nie lubię
  • sól morska 1 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże 30 g
  • ziemniaki ugotowane 200 g
  • masło 55 g
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • jajo 1 szt
  • mleko 125 ml
  • woda ciepła 150 ml
  • masło 1 łyżka
  • pieczarki 250 g
  • cebula 1/2 szt
  • Dodatki :
  • pierś z kurczaka 2 szt Lubię
  • kukurydza w puszce 2/3 puszki
  • masło 1 łyżka
  • oregano do smaku
  • vegeta do smaku
  • Na wierzch :
  • jajo 1 szt
  • mleko 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na maśle zeszklić cebule i dodać pokrojone pieczarki, usmażyć. Kurczaka pokroić w kostkę i na maśle usmażyć z dodatkiem przypraw. Drożdże skruszyć do miski, dodać brązowy cukier, wymieszać. Następnie dodać ciepłe mleko i kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym ugniecione ziemniaki i wszystkie składniki połączyć. Na końcu przełożyć ostudzone pieczarki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przełożyć kurczaka i odcedzoną kukurydzę. Ciasto zwinąć w rulon i przełożyć do wysmarowanej keksówki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajem wymieszanym z mlekiem.

  3. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 25-30 min. Ja podałam z gorącymi pieczarkami i kremówką, ale można podać z ulubionym sosem :)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń