Do góry

Dania główne Przepis na:

Drożdżowy zawijaniec na słono

Drożdżowy zawijaniec na słono

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4589

Dodano:

Odsłon: 449

To potrawa dla smakoszy ciasta drożdżowego z mięsnym dodatkiem i białym serem formaggio, polecam ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • drożdże świeże 35 g
  • mleko 320 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 350 g
  • mąka żytnia typ 720 150 g
  • sól morska 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • oliwa 4 łyżki
  • Dodatki:
  • mięso mielone 350 g
  • ser biały formaggio 8 plastrów
  • majonez 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier i odstawić do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.

  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na długość keksówki i posmarować majonezem. Zmielić mięso (u mnie mięso pieczeniowe z poprzedniego dnia, a konkretnie karczek pieczony z czosnkiem), ale równie dobrze można dodać jakiekolwiek mięso mielone, wcześniej usmażone z przyprawami. Na ciasto wyłożyć zmielone mięso i poukładać plastry białego sera. Następnie ciasto zwinąć.

  3. Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i przełożyć do niej ciasto. wierzch posmarować wodą. Piec w nagrzanym do temp. ok. 165 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min.

  4. Pokroić i podawać na ciepło z ulubionym sosem, u mnie beszamelowy :)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń