Do góry

Dodatki Przepis na:

Duszona młoda kapustka zasmażana z koperkiem

Duszona młoda kapustka zasmażana z koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 717

Dodano:

Odsłon: 6294

Na straganach pojawiły się młode kapusty, stwierdziłam że czas zrobić młodą kapustkę, u nas na obiad klasycznie ze schabowym była mmmmm niebo w gębie

Składniki

  • główka młodej kapusty-1szt
  • cebula-1szt
  • pęczek koperku-1szt
  • liść laurowy-1szt
  • ziele angielskie-2-3szt
  • olej-2łyżki
  • maka-1-1,5łyżki
  • sok z cytryny-1łyżka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Następnie wkładamy do garnka zalewamy ok 1-1.5 szkl. wody, lekko solimy i gotujemy 5-10 min (ja gotowałam 5 bo kapusty są bardzo miękkie). na patelnię wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulkę i szklimy. Następnie do cebuli dodajemy mąkę i mieszamy, chwilkę podsmażamy mieszając. Do cebuli z mąką przekładamy kapustę z wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy przez ok 10min. Gdy woda ciut odparuje możemy przykryć pokrywka ale nie zapominajmy o mieszaniu co jakiś czas. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy pokrojony pęczek koperku(nie żałować ma być go dużo) mieszamy i gotowe.Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń