Do góry

Desery Przepis na:

Dwukolorowa babka

Dwukolorowa babka

Autor: Hanix1984

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 465

Dodano: 03.04.2010

Odsłon: 1772

Zaskakuje

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier. Miksujemy z żółtkami. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto miksujemy z wiśniami. Dolewamy stopiony i ostudzony tłuszcz, mieszamy drewnianą łyżką.

  2. Dzielimy masę na dwie, równe części. Jedną odstawiamy żeby sobie na nas poczekała. Do drugiej dodajemy aromat i barwnik, mieszamy powoli łyżką.

  3. Smarujemy tłuszczem formę i na przemian wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni do "suchego" patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 12 kwietnia 2010 Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju. I tak ciasto wygląda bardzo apetycznie i smakowicie ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 07 kwietnia 2010 dzięki za odpowiedż ,poszukam w sklepie bo zainteresował mnie twój przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 06 kwietnia 2010 Można zrobić je samodzielnie używając frużeliny no i wiśni oczywiście, ale też można kupić to w sklepie. Zazwyczaj jest to nazwane" Wiśnie 70% lub Wiśnie 80%. Oznacza to, że w produkcie jest 70% lub 80% zawartości samych wiśni, a reszta to woda, cukier i jakieś pektyny do żelowania. Produkuje to firma Grados lub Eurohansa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 06 kwietnia 2010 mam pytanko co to są wiśnie w żelu bo nie słyszałam o czymś takim

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń