Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dwukolorowy placek z kremem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 121
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 121
Składniki
Budyń mieszamy z mąką ziemniaczaną. Gotujemy, używając 450 ml mleka, studzimy.
Pieczemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem, dodając pokrojone na kawałki masło, a potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec mieszamy z pianą ubitą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Na spód natłuszczonej i oprószonej mąką formy wykładamy ciasto białe, na wierzch ciemne. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180oC.
Masło do masy ucieramy z dwoma żółtkami, dodajemy zimny budyń i miksujemy tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa.
Na zimnym placku układamy przekrojone na ćwiartki truskawki, na nich krem. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą i truskawkami.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena jednej porcji: 1,50 zł
Wartość odżywcza 1 porcji: 245 kcal, Białko: 4,5 g, Tłuszcz: 14g, Węglowodany: 27 gŹródło: Rewia