Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem dyniowo-jabłkowy z dodatkiem soku pomarańczowego.

Dżem dyniowo-jabłkowy z dodatkiem soku pomarańczowego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 288 Ocena: 2236

Dodano:

Odsłon: 19731

Tylko ten dżem z dodatkiem dyni mnie i moim znajomym bardzo smakował. Polecany jest także dla cukrzyków, ponieważ dynia regeneruje chorą trzustkę.

Składniki

  • 3,5 kg obranej dyni
  • 2 kg winnych, kruchych jabłek
  • 1 szklanka wody
  • około 1 kg cukru (ilość zależy od naszych upodobań smakowych)
  • 2 litry 100% soku pomarańczowego
  • 5 galaretek o smaku pomarańczowym
  • 6 opakowań konfiturexu 3:1(można pominąć, ale czas smażenia bardzo się wydłuży)
  • 3 łyżki aromatu pomarańczowego
  • sok z dwóch cytryn
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki. Zetrzeć na grubych oczkach.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
    Na dno dużego garnka z grubym dnem, wlać sok pomarańczowy, doprowadzić do wrzenia i dopiero wtedy dołożyć starą dynię i pokrojone jabłka.
    Wsypać cukier i smażyć na wolnym ogniu około godziny, cały czas mieszając bo szybko przywierają do dna i łatwo o przypalenie.
    Następnie dodać galaretki rozmieszane z jedną szklanką gorącej wody, aromat i sok z cytryny.
    Smażyć jeszcze 10 minut.
    Zestawić z ognia, dodać konfiturex i dokładnie rozmieszać. Można zmiksować.
    Przekładać do słoiczków i pasteryzować 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 30 sierpnia 2018 Zabieram - bo to dla słodziaków, z ilością cukru będę eksperymentować, a i dla maluchów do naleśniczków czy ciasteczek. Dzięki :):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń