Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem mandarynkowo-cynamonowy

Dżem mandarynkowo-cynamonowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 2393

Także zimą można robić przetwory:)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mandarynki dokładnie szorujemy. Pięć z nich z najładniejszą skórką kroimy na małe kawałki razem ze skórką, wrzucamy do garnka o grubym dnie. Resztę mandarynek obieramy ze skórki, kroimy i bez skórki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą.

  2. Gotujemy na najmniejszym palniku na małym ogniu. Jak się lekko rozprażą, blendujemy. Ponownie stawiamy na gazie, dodajemy cynamon, cukier i żelfix. Składniki te sypiemy powoli cały czas mieszając, żeby nie opadły na dno garnka. Całość gotujemy na najmniejszym palniku na małym ogniu przez około godzinę.

  3. Wrzące przelewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak trzymamy aż słoiki wystygną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lovetourism 17 lutego 2014 Uwielbiam przetwory w tym roku nie miałam czasu sama zrobić :( Poratowała mnie Przetwórnia Gryszczeniówka. Może w tym roku mi się uda samej przygotować

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń