Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna porcja słońca w słoiku! I mnóstwo karotenu! :) Morele uwielbiam, dynię dopiero poznaję, ale ich połączenie to eksplozja smaku! Spróbujcie sami! :)
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Morele dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do garnka. Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy. Do moreli dosypujemy szklankę cukru i dolewamy wodę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka. Resztę laski wanilii również przekładamy do garnka. Gotujemy całość aż morele się rozpadną (ok. 30 minut). Po tym czasie wyciągamy laskę wanilii i dodajemy resztę cukru i dynię. Gotujemy aż cukier się rozpuści, a dynia będzie miękka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja dodałam sok z połowy limonki). Słoiki i nakrętki dokładnie wyparzamy wrzątkiem, osuszamy i przekładamy do nich gorący dżem. Wycieramy do sucha brzegi słoików i nakrętki, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)