Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto sposób na wykorzystanie winogron ... :)
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Winogrono myjemy wkładamy do emaliowanego garnka zalewamy wodą.
Gotujemy tak długo aż owoce się rozgotują następnie cedzimy przez sitko, tak aby pozbyć się pestek i skórki.
Następnie do płynu dodajemy cukier, namoczony agar (na 1 litr - 10 g agaru zalewamy zimną wodą na ok 15 minut) i gotujemy ok 5 minut. Napełniamy słoiki i pasteryzujemy ok 20 minut w piekarniku w 120 stopniach C.
Zamiast agaru możemy dać żelatynę, aby się nam nie zbryliła mieszamy ją z cukrem i wsypujemy do soku a następnie wyłączamy po zagotowaniu, napełniamy słoiki i pasteryzujemy. Czasami należy taki dżem włożyć do lodówki aby stwardniał i później dopiero dajemy do spiżarni.
Smacznego :)