Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4415

Dodano:

Odsłon: 2092

Dżemy są świetne do deserów i naleśników.

Składniki

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 600 g cukru
  • 30 g pektyny cytrusowo- jabłkowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Owoce należy wypłukać i umieścić w plastikowej misce. Zasypać 300 g. cukru, zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
    Po tym czasie owoce wstawić na palnik i gotowac aż zmiękną.
    Pozostałe 300 g. cukru wymieszać z pektyną. Dosypać do ugotowanych już owoców i gotować jeszcze od 3-5 minut.
    Gorący dżem przekładać do czystych słoiczków.

    Z podanych składników wyjdzie od 7-8 słoików.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń