Do góry

Dania główne Przepis na:

Dżem z dyni i pomarańczy

Dżem z dyni i pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 39

Smaczny pomysł na "Dżem z dyni i pomarańczy"

Składniki

  • 1 dynia (ok. 2 kg przed obraniem)
  • 4 pomarańcze
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu (niekoniecznie). Na skórki kandyzowane: 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię myjemy, osuszamy, przekrawamy i wydrążamy środek z pestkami. Kroimy na mniejsze kawałki i obieramy ze skórki. Później kroimy dynię na kwadraty o boku długości około 1,5 cm i wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, by puściła sok.

  2. Po tym czasie dokładnie myjemy pomarańcze. Obieramy je ze skórki oraz z białej błonki, wyjmujemy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy owoce do garnka z dynią i gotujemy na niewielkim ogniu około 1,5 godz. Gdy dżem zaczyna gęstnieć, trzeba go często mieszać, by się nie przypalił.

  3. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, imbir, kardamon oraz cynamon. Przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.

  4. Rada

  5. W prosty sposób można zrobić bardziej wytrawną wersję takiego dżemu. Skórki obrane z pomarańczy oczyszczamy z białej błonki, kroimy w drobniutką kosteczkę. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy skórki i cukier, gotujemy aż syrop zgęstnieje. Skórkę kandyzowaną oraz syrop dodajemy do dżemu.

  6. (bez czasu oczekiwania): 130 minut; Porcja (15 g): 25 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń