Do góry

Dania główne Przepis na:

Dżem z jabłek i dzikiej róży

Dżem z jabłek i dzikiej róży

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4431

Dodano:

Odsłon: 28

Przepis wart wypróbowania: "Dżem z jabłek i dzikiej róży"

Składniki

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 1 kg jabłek
  • 500 g białego cukru marki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyj owoce róży. Odszypułkuj, usuń resztę kwiatostanu i poprzekrawaj na pół. Z każdego owocu róży usuń nasiona i włoski. Następnie wsyp je do garnka, podlej wodą i gotuj do miękkości. Potem za pomocą blendera zrób z nich papkę.

  2. Obierz jabłka, poprzekrawaj i wyjmij gniazda nasienne. Pokrój je w plastry, włóż do rondla, dolej trochę wody i zagotuj. Kiedy zmiękną, rozgnieć i dodaj zmielone róże oraz cukier. Stale mieszając, gotuj przez ok. 8 minut.

  3. Rozłóż dżem do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj ok. 20 minut w temperaturze 80 stopni C przez ok. 20 minut.

  4. Najprostszy sposób na dżem: 1 kg jabłek • 1 szklanka cukru • cynamon Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Jabłka gotuj na małym ogniu, aż wyparuje cała woda. Co jakiś czas mieszaj. Następnie zmiksuj je blenderem. Zasyp papkę cukrem, dodaj cynamon i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Kiedy odpowiednio stężeje, przełóż do słoika.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń