Do góry

Desery Przepis na:

Efektowna tarta z gruszkami

Efektowna tarta z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Efektowna tarta z gruszkami"

Składniki

  • Na 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody. Na 4 duże gruszki
  • 1 cytryna
  • 10 dag cukru
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc
  • 3-4 łyżki żurawiny
  • 1 białko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 1 godz. Następnie wylep nim dno oraz boki formy do tarty. Piecz 20 mi nut w temperaturze 180° C.

  2. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (1 łyżeczkę odstaw). Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. 300 ml wody zagotuj z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, włóż gruszki, gotuj 2-3 min. Do śmietanki dodaj żółtka, 5 dag cukru, 2/3 orzechów oraz skórkę z cytryny, zmiksuj.

  3. Na ciasto wylej masę śmietanową. Rozłóż gruszki, miejsca po gniazdach nasiennych wypełnij żurawiną. Piecz 20 min w temp. 180° C. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz sok z cytryny.

  4. Masą udekoruj wierzch ciasta. Wstaw po nownie do piekarnika na ok. 5 min. Posyp pozostałymi orzechami.

  5. (bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 480 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń