Do góry

Dania główne Przepis na:

Eskalopki z groszkiem

Eskalopki z groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Eskalopki z groszkiem"

Składniki

  • 60 dag filetów z kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ziołowa przyprawa do drobiu. Na sos: 1 szkl. śmietany 22 proc
  • 2/3 szkl. bulionu drobiowego
  • 4 łyżki osączonego z zalewy groszku konserwowego
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, potnij na 4 kotlety, rozbij je. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą, pieprzem i przyprawą.

  2. Każdy kotlet oprósz mąką. Rozgrzej olej. Włóż mięso, usmaż je na rumiano. Eskalopki trzymaj w cieple, aby nie wystygły.

  3. Przygotuj sos: rozgrzej masło. Oprósz je mąką i zasmaż. Dolej zimny bulion i śmietanę. Mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj groszek konserwowy. Sos przypraw.

  4. Eskalopki nałóż na talerze. Polej sosem. Jako dodatek proponujemy ziemniaki i pomidorki z bazylią.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń