Do góry

Przekąski Przepis na:

Falafel idealny z pastą curry

Falafel idealny z pastą curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 342

Dodano:

Odsłon: 210

Mój Falafel idealny z pastą curry Bio. Pyszny, chrupiący i aromatyczny :-). Składniki na 15 sztuk.

Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki)
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty Mild Goa Curry Paste (firmy Cosmoveda)
  • 1 łyżka natki pietruszki (drobno posiekanej)
  • 2/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Ciecierzycę odcedź, opłucz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa razem z szalotką i czosnkiem.

    2. Do zmielonej masy dodaj natkę pietruszki, pastę curry, sól oraz chilli.

    3. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut lub dłużej.

    4. Wyjmij masę z lodówki i uformuj falafelki (dokładnie ściskaj, w przeciwnym razie będą się rozpadały).

    5. W dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej (warstwa około 2 cm).

    6. Uformowane falafle wrzucaj na gorący olej i smaż około 3-5 minut z każdej strony.

    7. Następnie odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu.

    8. Podawaj od razu ze świeżymi warzywami, sałatką lub hummusem.

    9. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lipca Pyszne i aromatyczne jedzonko, no i z moim ulubionym chili :) Super :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń